Beurs15 jun '11 11:59

Banken en Griekenland bederven sfeer

Auteur: Jorn Lucas

De Europese aandelenbeurzen hebben woensdagochtend bescheiden verliezen geleden. Het sentiment onder beleggers werd verpest door negatieve ontwikkelingen in de bankensector en het uitblijven van een politiek akkoord over de aanpak van de Griekse schuldencrisis.

Even na half twaalf noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,4 procent lager op 336,18 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,3 procent tot 609,74 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters tot 0,6 procent omlaag.
EU ministers nog niet eens
Dinsdagavond vergaderden de ministers van Financiën uit de eurolanden over Griekenland. Een van de belangrijkste vragen is of de private sector mee moet doen aan een nieuw reddingsplan voor het land. Daarover heeft nog niet iedereen zich uitgesproken.
Moody's kritisch
Franse banken zaten in de hoek waar de klappen vielen. Kredietbeoordelaar Moody's overweegt de kredietwaardigheid van BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole te verlagen vanwege hun blootstelling aan Griekenland. De aandelen van de instellingen verloren tot 2,2 procent. Verzekeraar Axa moest 0,4 procent terug, terwijl zakenbank Natixis 1,6 procent inleverde.
Ook Duitse banken bezitten voor miljarden euro's aan Griekse staatsobligaties, maar de koersverliezen in Frankfurt waren minder fors. Commerzbank koerste 1 procent lager, Deutsche Bank ging 0,9 procent omlaag.
Britse banken verloren in de verwachting dat de Britse minister van Financiën, George Osborne, woensdagavond zijn steun uitspreekt voor plannen om bankactiviteiten voor particulieren en de investeringsactiviteiten te scheiden. Barclays, HSBC en RBS leverden tot 2 procent in.
Staatssteun Aegon
Aegon roeide tegen de stroom in met een winst van 0,2 procent. De verzekeraar maakte woensdag bekend de in 2008 ontvangen staatssteun van 3 miljard euro volledig te hebben afgelost. Aegon betaalde in totaal 4,1 miljard euro terug. Dat is het geleende bedrag plus premies en rente.
ING ontving 10 miljard euro aan staatssteun en moet daarvan nog 3 miljard euro aflossen. De bank en verzekeraar zei vorige maand dat dat uiterlijk in mei volgend jaar gebeurt. Het aandeel daalde 0,9 procent.
In de MidKap ging metalenspecialist AMG (plus 4,2 procent) aan kop. Het bedrijf verhoogde de omzetverwachting voor het Duitse Graphit Kropfmühl, dat voor 88 procent in handen is van AMG, naar 110 miljoen euro in 2011.
Euro
De euro noteerde 1,4310 dollar in vergelijking met 1,4465 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Gerelateerde artikelen