Beurs9 mei '11 17:22

ING trekt boetekleed aan voor bonussen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De commissarissen van ING hebben maandag het boetekleed aangetrokken voor het echec rond de bonussen van het bestuur. Zij herhaalden echter dat het beloningsbeleid van het financieel concern gematigd is.

Eerder dit jaar werd bekend dat de top van ING een omvangrijke bonus zou krijgen. Na een storm van kritiek in de media en uit de politiek zag het bestuur van de bonussen af.

Reactie van der Veer

"Wij betreuren de commotie over het beloningsbeleid", zei commissaris Jeroen van der Veer tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. "Wij hebben niet goed gecommuniceerd. Het was een echte inschattingsfout. Natuurlijk vinden we het heel erg vervelend en natuurlijk rekenen we ons dat zelf aan."

Van der Veer voegde wel meteen toe dat de ING-top in vergelijking met andere grote bedrijven weinig verdient. "Wij willen geen afbreuk doen aan de kritiek maar ING is een internationaal bedrijf. Het zou gevolgen kunnen hebben als deze bank het topkader niet voldoende beloont."

"Nederland geen eiland"

Ook commissaris Lodewijk de Waal sprak in deze termen. De Waal is op voordracht van de overheid benoemd toen ING in 2008 staatssteun kreeg, en veel kritiek was daarom gericht op de oud-vakbondsbestuurder.

"Nederland is geen eiland en ING is een internationaal concern. Ook wat mij betreft is het een beloningsbeleid waarmee je voor de dag kan komen", zei De Waal.

De aandeelhouders stemden in met een kleine aanpassing van het beloningsbeleid. Opvallend was dat dit voorstel een relatief groot aantal tegenstemmen kreeg. Voor ongeveer 43 procent van de aandelen waarvoor niet door de Stichting ING Aandelen werd gestemd werd een tegenstem uitgebracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen