Beurs30 nov '11 07:31Aangepast op 30 nov '11 07:51

S&P verlaagt kredietwaardigheid Rabo

Auteur: BNR Webredactie

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft dinsdag de kredietwaardigheid van de Rabobank verlaagd van AAA naar een "stabiele AA-status". Rabo blijft wel de hoogst gewaardeerde particuliere bank.

S&P veranderde in totaal de status van 37 grote internationale banken. De meeste banken zoals Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo kregen een kredietverlaging.

Risico's
De Rabobank is niet verrast over de lagere rating: "We zijn niet geschrokken, we waren erop voorbereid," zegt Bert Bruggink, CFO bij de Rabobank op BNR. "We zijn dertig jaar triple-A geweest, maar we kónden met de nieuwe methode geen triple-A status krijgen. Voorheen ging de rating over banken-specifieke criteria. Maar nu nemen ze de economische risico's in een land en de risico's in de bankensector in een land veel zwaarder mee, en dat heeft ons een punt gekost." 

"Alle banken worden langs deze meetlat gelegd, en we konden vantevoren commentaar leveren op de nieuwe methode, en dat heeft een paar kleine veranderingen opgeleverd."

Andere banken
Ook de status van Barclays, Royal Bank of Scotland en HSBC zakte. De Bank of China ging van A naar A-. De kredietbeoordeling van de Franse banken Societe Generale en BNP Paribas bleef gelijk.

S&P liet in een verklaring weten de banken te hebben getoetst aan de nieuwe criteria voor banken die 9 november werden bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen