Beurs29 okt '12 09:18

Slechte start voor Europese beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De beurs in Amsterdam is maandag met verlies van start gegaan. Ook de andere Europese beurzen begonnen in de min aan de nieuwe handelsweek.

Beleggers namen een afwachtende houding aan aangezien de beurzen in de VS gesloten blijven vanwege orkaan Sandy. Er is een kans dat de beurzen dinsdag ook gesloten blijven. Het is voor het eerst sinds 1985 dat de beurzen op Wall Street gesloten blijven vanwege weersomstandigheden.

Daarnaast wachten beleggers op een stroom van macrocijfers en bedrijfsresultaten, die later in de week op het programma staan.

AEX 0,4 procent lager
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege ochtendhandel 0,4 procent lager op 328,07 punten. De MidKap-index daalde eveneens 0,4 procent tot 521,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,3 en 0,7 procent.

In de AEX steeg TNT Express 0,5 procent. De pakketbezorger heeft de winst in het derde kwartaal flink opgevoerd, mede door het afstoten van verlieslatende activiteiten. TNT stelde daarnaast vertrouwen te hebben in het afronden van de beoogde overname door het Amerikaanse UPS begin volgend jaar.

Unibail-Rodamco zakte 0,4 procent. Analisten van Rabobank zien in de resultaten, die het vastgoedbedrijf vrijdag nabeurs publiceerde, geen verrassingen.

Spanje
In Madrid zakte de hoofdindex 0,1 procent. Volgens het Oostenrijkse bestuurslid van de Europese Centrale Bank Ewald Nowotny hoeft Spanje voorlopig geen beroep te doen op het steunprogramma van de ECB voor het opkopen van staatsleningen.

In Zürich klom UBS ruim 5 procent. De Zwitserse bank UBS heeft besloten zijn kwakkelende investeringstak op te splitsen. Door de ingreep gaan de komende jaren tot 10.000 banen extra verloren bij het financiële concern, meldde de zakenkrant Financial Times.

Euro
De euro was 1,2895 dollar waard, tegen 1,2930 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 85,44 dollar per vat en Brentolie werd 0,8 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen