Beurs12 dec '11 10:06Aangepast op 12 dec '11 16:53

Volume export krimpt, waarde stijgt

Auteur: BNR Webredactie

Met kaas en bloembollen alleen redden we het niet meer. De Nederlandse export is in oktober over een breed front gedaald. De recessie is steeds duidelijker voelbaar

De trots van de Nederlandse economie, onze export, voelt de eerste tekenen van de recessie. In oktober daalde het volume van de export met twee procent. Het is de eerste krimp van de export in bijna twee jaar.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In september was er al geen groei. Het volume van de invoer nam in oktober met bijna drie procent af. De omstandigheden voor de export zijn volgens de onderzoekers al meer dan een half jaar aan het verslechteren.

Daling op een breed front
De daling van de export is te zien op een breed front, legt BNR-economieredacteur Rob Jansen uit. "Alle sectoren hebben er last van. De grootste krimp doet zich voor bij olie en olieproducten. Maar bijvoorbeeld ook transportmiddelen. Ook de doorvoer, grotendeels via Rotterdam, is ook sterk gedaald. Dat zijn de twee zwaarst getroffen sectoren. Maar alle sectoren laten een daling zien."

Waarde stijgt wel
De waarde van de export steeg wel en kwam uit op 33,6 miljard euro. Ruim 2 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 3 procent tot 30,2 miljard euro. Daarmee bedroeg het handelsoverschot 3,4 miljard euro. Dat is evenveel als in oktober vorig jaar.

Prijzen
De uitvoerprijzen waren in oktober 4,2 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 5,2 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van vorig jaar verslechterd. Dat wil zeggen dat het prijspeil van de invoer sneller stijgt dan dat van de uitvoer.

Slechte vooruitzichten
Het CBS is normaal gesproken erg voorzichtig. Maar de woorden van Peter Hein van Mulligen van het CBS zijn uitgesproken somber.

"Goed nieuws is het zeker niet. We zagen het derde kwartaal toen kromp de economie licht. Dat kwam voornamelijk door de consumptie van huishoudens en de overheid. Terwijl de investering en de export toen nog wel redelijk groeiden. Maar als de export daar vanaf zou vallen dan blijft er nog maar een motor over. En wat dat zou betekenen voor de economische groei is afwachten. Maar de vooruitzichten zijn wat dat betreft niet goed."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen