Beurs31 okt '11 10:49

AEX begint de week met verlies

Auteur: BNR Webredactie

In Amsterdam is de beurs maandag met verlies begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden lager. Na de euforie over het Europese crisisakkoord wachten beleggers nu op de details en de uitvoeringen van de plannen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,9 procent lager op 310,36 punten. De MidKap-index daalde 1 procent tot 491,60 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 1,1 en 1,6 procent.

Aalberts
In de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de grootste daler met een verlies van 4 procent na een adviesverlaging van Société Générale.

TNT Express was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van ruim 2 procent. Het aandeel opende lager nadat uit de kwartaalresultaten bleek dat de pakketbezorger een moeizaam kwartaal achter de rug heeft. Volgens analisten voldeden de cijfers echter aan de verwachtingen. Het bedrijf liet daarnaast weten naar nieuwe kostenbesparingen te zoeken.

MidKap-fonds Aalberts Industries daalde 1,3 procent. De industrieel toeleverancier kondigde aan dat oprichter en naamgever Jan Aalberts in april volgend jaar opstapt als bestuursvoorzitter. Na de algemene aandeelhoudersvergadering zal Wim Pelsma, die nu operationeel directeur is, de leiding overnemen.

Recessie
Ook andere Europese beurzen openden met verliezen. De stemming werd onder meer gedrukt door tegenvallende Duitse detailhandelsverkopen, die in september minder stegen dan verwacht. Ook schroefde de Zwitserse bank UBS zijn verwachtingen voor de economische groei van de eurozone in 2012 sterk terug. Na een recessie in de eerste helft van volgend jaar komt de groei over het hele jaar uit op 0,2 procent.

Uit een uitgelekt ontwerp van de slotverklaring van de G20-bijeenkomst bleek verder dat de belangrijke industrielanden de financiële sector strenge hervormingen willen opleggen. Zo wil de G20 de kapitaalseisen voor banken verder opschroeven. Volgende week komen de leiders bijeen.

In Londen steeg Barclays ruim 3 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers. De Britse bank heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt omdat het concern minder opzij hoefde te zetten voor slechte leningen.

De euro was 1,3999 dollar waard tegen 1,4165 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 92,49 dollar per vat en Brentolie werd 0,8 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen