Beurs9 jul '12 11:57

Beurzen belanden in het rood

Auteur: Thijs Baas

Na een lauwe start zijn de Europese beurzen in de min beland. In afwachting van de bijeenkomst van Europese ministers van Financiën en de start van het kwartaalcijferseizoen overheerste voorzichtigheid.

Rond 11.30 uur noteerde de AEX-index in Amsterdam 0,5 procent lager op 308,34 punten. De MidKapindex zakte 0,4 procent tot 505,09 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs liepen de verliezen uiteen van 0,3 tot 0,6 procent.

Spanning eurogebied
Vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers schreef de minnen vooral toe aan de aanhoudende spanningen in het eurogebied. "De rentes op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties zijn weer tot onhoudbare niveaus gestegen. Het is nu vooral afwachten hoe de plannen die daar iets aan kunnen doen worden uitgewerkt.''

De ministers van Financiën van de eurolanden komen maandag aan het einde van de middag bijeen om opnieuw te praten over de aanhoudende schuldencrisis. Het gaat daarbij vooral om de uitwerking van de afspraken die op de eurotop van eind vorige maand zijn gemaakt. Daar werd onder meer afgesproken het noodfonds ESM in staat te stellen om op aanvraag obligaties van eurolanden op te kopen.

Alcoa
In de VS opent Alcoa maandagavond traditiegetrouw de stroom aan kwartaalcijfers van grote bedrijven. Daaruit moet de komende weken blijken hoeveel last bedrijven hebben van de aanhoudende onrust in Europa en de verzwakking van andere economieën.

In de AEX stond roestvrijstaalproducent Aperam onderaan met een verlies van ruim 4 procent. SBM Offshore verloor bijna 2 procent. Het Noorse olieproject Yme, waarvoor SBM Offshore een productieplatform aanlevert, stuit volgens mediaberichten op nieuwe problemen. Volgens Noorse media moet de eigenaar van het project, het Canadese Talisman Energy, een nieuw plan voor een licentie indienen, omdat het bestaande plan door wijzigingen en vertragingen niet meer voldoet.

Masterblenders
DE Masterblenders begon zijn officiële notering maandag ruim 1 procent lager op 9,66 euro. Aandelen van het koffiebedrijf konden al een paar weken worden verhandeld, de transacties worden vanaf maandag daadwerkelijk verwerkt.

De euro was maandagochtend 1,2285 dollar waard, tegen 1,23 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,3 procent tot 84,70 dollar. Brentolie was met 98,50 dollar per vat eveneens 0,3 procent duurder dan aan het begin van de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen