Beurs18 nov '11 08:45Aangepast op 18 nov '11 09:00

Kwartaalverlies voor ABN Amro

Auteur: BNR Webredactie

De genationaliseerde ABN Amro-bank heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geleden van 54 miljoen euro.

Over de eerste negen maanden van het jaar maakte de bank wel winst, 810 miljoen euro. Het onderliggende resultaat, waarin bijvoorbeeld integratiegerelateerde kosten en eenmalige lasten of baten niet zijn meegenomen, kwam in het derde kwartaal uit op een plus van 9 miljoen euro.

Kredietvoorziening
ABN Amro nam in het derde kwartaal een kredietvoorziening van 500 miljoen euro voor belasting op Griekse overheidsgegarandeerde bedrijfsleningen.

Die leningen werden rond het jaar 2000 verstrekt. Het zijn geen staatsobligaties, maar zogenoemde 'notes' en leningen aan Griekse staatsbedrijven die door de Griekse overheid zijn gegarandeerd.

Kwaliteit
"Hoewel tot op heden aan alle verplichtingen wordt voldaan, kan als gevolg van de verslechtering van de situatie in Griekenland de kwaliteit van die garantie verminderen'', aldus topman Gerrit Zalm vrijdag.

Italiaanse, Belgische leningen
Eind december had ABN Amro geen Griekse en Portugese staatsobligaties meer in zijn portefeuille. De bank heeft het afgelopen kwartaal ook besloten zijn posities in Italiaanse en Belgische leningen af te bouwen. ABN Amro had eind september 0,3 miljard euro aan Italiaanse en 1 miljard euro aan Belgische leningen in de boeken staan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen