Beurs25 jun '12 14:01

Transportindex debuteert op beurs

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Amsterdamse beurs heeft er een nieuwe graadmeter bij: de Transportindex TRX. Elke dag is er een update met daarin de kleinste tekenen van herstel of tegenslag in het goederenvervoer.

Hoogleraar economie Frank den Butter vindt het goed dat de gegevens van diverse partijen zijn samengevoegd in één index. Verder houdt hij nog een slag om de arm: "Het is een index die heel erg fluctueert dus eigenlijk moet je het een beetje afvlakken om de onderliggende trend te zien. We moeten goed kijken in hoeverre ze nou een goed beeld geven van hoe het in feite met dat transport en daarmee ook met de economische bedrijvigheid staat."

Weging
De transportindex gaat het scheepvervoer en het wegvervoer indexeren. Harold Roelofs, hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport: "Er zijn verschillende partijen die daar de data voor leveren. We hebben een weging gemaakt van 47 procent wegvervoer, 19 procent binnenvaart en 34 procent zeevaart. Iedere dag zijn ook de verschillende modaliteiten apart te bekijken."

Economie
Een goed punt van de index is volgens Den Butter dat de gegevens die elektronisch verzameld worden van verschillende partijen worden samengebracht in één index. "Die gegevens kunnen we later gebruiken en aan de hand daarvan kunnen we misschien iets meer zeggen over de economie", aldus Den Butter.

Ook Minister Schultz van Haegen is blij met de index. "Wat je nu kunt zien is eigenlijk hoe het onze transport gaat. In welk kwartaal zie je een dip en in welk kwartaal zie je een stijging. Daarmee heb je eigenlijk een beetje een beeld van de economie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen