Beurs18 apr '11 07:27Aangepast op 18 apr '11 07:45

Spaarders Icesave niet gerust over geld

Auteur: Edme Koorstra

Gedupeerde spaarders van Icesave hebben er weinig vertrouwen in dat IJsland deze zomer al begint met het terugbetalen van de schulden.

Dit weekend deden enkele IJslandse bewindslieden toezeggingen over de openstaande rekeningen. Volgens de IJslanders kan voor de kerst al eenderde van de schuld aan Nederland zijn terugbetaald. Maar de verenging van gedupeerde Icesave-spaarders zegt de toezegging met een 'flinke zak zout' te nemen.
Ministers en staatssecretarissen verheugd
De minister en staatssecretaris van Financiën, Jan Kees de Jager en Frans Weekers, reageerden juist verheugd op de IJslandse aankondiging van afgelopen weekeinde. De Jager bevestigde vrijdag dat het "over-, overgrote deel van de schuld" terugbetaald kan worden uit de boedel van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave. Icesaving noemt de toezeggingen echter een "staaltje typisch IJslandse PR'' en meent dat sprake is van een zoethoudertje.
Miljoenen euro's
Icesaving zegt 250 spaarders te vertegenwoordigen die samen 25 miljoen euro verloren door het financiële debacle. Spaarders die meer dan 100.000 euro op hun rekening hadden staan, konden na de ondergang van Icesave fluiten naar het grootste deel van hun geld. De Nederlandse regering schoot 1,3 miljard euro voor, zodat mensen met een spaartegoed tot 100.000 euro hun geld terugkregen. Dat geld probeert Nederland sindsdien terug te vorderen van de IJslanders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen