Nederland duurste ouderenzorg van heel Europa
De Europese Commisie wil dat Nederland meer maatregelen neemt om de gevolgen van de vergrijzing tegen te gaan. Verwacht wordt dat de toename van kosten voor de ouderenzorg in Nederland de hoogste van Europa zal zijn.
De Commissie schrijft dat in haar conceptaanbevelingen op economisch en financieel beleid voor alle 27 EU-lidstaten. De Europese Raad vergadert later deze maand over het rapport.
Kosten hoogste Europa
De overheidsfinanciën worden op lange termijn flink bedreigd door de vergrijzing, waarvan de kostenstijging in Nederland de hoogste in Europa is. Nederland moet van Brussel maatregelen nemen om de pensioenleeftijd te verhogen door die te koppelen aan de levensverwachting.
Hervorming zorg
Ook zal het kabinet moeten werken aan hervorming van de zorg. Volgens de commissie heeft Nederland meer dan andere Europese landen de zorg geformaliseerd en leunt het daardoor minder op de goedkopere informele zorg van de familie.
Werktijd laagste EU
De werktijd in Nederland is de laagste in de Europese Unie, door het grote aantal deeltijdwerkers. De Commissie vindt dat vooral vrouwen nog steeds te weinig worden gestimuleerd om buitenshuis te werken. Dat komt mede doordat de belasting op tweede inkomens in Nederland kan oplopen tot 80%, onder andere door de inkomensafhankelijke kosten van kinderopvang.
Begrotingstekort
De Commissie is wel tevreden over de begrotingsmaatregelen die het kabinet heeft genomen. Die leiden ertoe dat het begrotingstekort in 2012 minder is dan het europese maximum van 3%. De Commissie heeft berekend dat het structurele tekort in 2015 nog 0,8% is. Er schuilt wel een risico in de zorguitgaven en die van lagere overheden, zo waarschuwt ze.
Nederland behoort met onder meer Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk tot de groep van beste EU-landen "met minder dringende schuldproblemen'', aldus Europees commissaris Olli Rehn van Economische Zaken bij de presentatie in het Europees Parlement in Straatsburg.