Beurs24 mei '11 13:56

Huis kopen wordt moeilijker

Auteur: Pieter van den Akker

Het is opnieuw moeilijker geworden om een hyptheek af te sluiten voor een nieuwe woning. In de eerste drie maanden van dit jaar hebben de Nederlandse banken de teugels verder aangehaald. Dat is de belangrijkste uitkomst van het dinsdag gepubliceerde onderzoek 'Bank Lending Survey' van de Nederlandsche Bank (DNB).

De banken zeggen de acceptatiecriteria te hebben verscherpt omdat ze meer risico's zien voor wat betreft de vooruitzichten op de woningmarkt. De tarieven voor 'risicovolle hypotheekleningen' zijn in het afgelopen kwartaal licht verhoogd en de onderpandseisen zijn iets zwaarder geworden.
Net als in de afgelopen drie jaar het geval was constateren de banken ook in de eerste drie maanden van dit jaar een afnemende vraag naar woninghypotheken. "De meeste banken wijzen hierbij op de vooruitzichten op de woningmarkt en het consumentenvertrouwen'', aldus DNB.
Bedrijven krijgen sneller leningen
Banken zijn volgens de onderzoekers wel iets soepeler geworden met het verstrekken van leningen aan het bedrijfsleven. Maar dat geldt vooral voor grote ondernemingen. "Voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) meldt men in het eerste kwartaal geen wijziging in het - eerder iets versoepelde - beleid te hebben aangebracht.''
Een meerderheid van de banken ziet sinds het begin van de crisis een stijging van de vraag naar krediet. Ook hier gaat het om voornamelijk grote ondernemingen. "Een stijging van de vraag naar krediet vanuit het mkb zeggen de banken in meerderheid nog niet waar te nemen'', aldus de onderzoekers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen