Beurs6 aug '12 09:26

Slechte start voor AEX

Auteur: Pieter van den Akker

De Europese beurzen wisten maandag te herstellen van een lagere opening. De hoop op nieuwe crisismaatregelen in de eurozone bleef zorgen voor optimisme.

Beleggers waren wel wat voorzichtiger na de sterke koerswinsten van afgelopen vrijdag.

De belofte van de Europese Centrale Bank (ECB) om actie te ondernemen zorgt er volgens analisten voor dat de europroblemen op de achtergrond blijven tijdens de vakantieperiode.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 331,01 punten. De MidKap-index won 0,4 procent tot 503,89 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,3 en 0,6 procent. Londen bleef onveranderd.

PostNL
In de AEX stond PostNL onderaan met een min van 5,7 procent. Het postbedrijf heeft in het tweede kwartaal opnieuw last gehad van de vertraging bij de reorganisatie die het wil doorvoeren en de moeilijke economische omstandigheden. Bestuursvoorzitter Herna Verhagen verwacht dat PostNL uiterlijk in het vierde kwartaal een beslissing neemt over het verdere verloop van de reorganisatie, die in april werd stilgelegd.

ING was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. Verzekeraar Aegon klom 2,6 procent. De hoop dat de ECB spoedig actie zal ondernemen om de schuldencrisis in de eurozone aan te pakken, bleef de koersen van financiële fondsen ondersteunen.

ASML
ASML leverde 0,5 procent in. Het Taiwanese chipbedrijf TSMC heeft voor 838 miljoen euro een aandelenbelang van 5 procent genomen in het Nederlandse chipmachineconcern. Ook wordt TSMC partner van ASML bij zijn ontwikkelingsprogramma voor nieuwe generatie chiptechnologieën.

TMC
Op de lokale markt zakte TMC meer dan 4 procent. De detacheerder heeft de winst in het afgelopen halfjaar zien afnemen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet steeg wel. Het bedrijf gaf geen concrete prognose voor 2012.

Valuta
De euro was 1,2367 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 91,03 dollar per vat en Brentolie zakte 0,6 procent tot 108,27 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen