Beurs5 mei '11 15:32Aangepast op 5 mei '11 18:44

Nederlanders innen als de beste

Auteur: Edme Koorstra

Nederlandse ondernemingen die aan bedrijven leveren, hebben relatief weinig last van oninbare rekeningen. Slechts 3 procent van de binnenlandse vorderingen blijft onbetaald.

Daarmee scoort Nederland ver onder het Europese gemiddelde van 8 procent. Van de buitenlandse vorderingen is 4 procent oninbaar, terwijl het Europese gemiddelde op 10 procent ligt.
Bedrijven zitten erbovenop
Dat blijkt uit de Betalingsbarometer, die kredietverzekeraar Atradius donderdag heeft gepubliceerd. "Nederlandse bedrijven zitten er kennelijk bovenop als het op betalen aankomt'', aldus Atradius. Toch moeten zij vaak langer op hun geld wachten dan hun lief is, want zowel de binnenlandse als de buitenlandse afnemer betaalt regelmatig te laat.
Langer dan 26 dagen
De gemiddelde betalingstermijn die bedrijven hanteren is 26 dagen, maar 30 procent van de rekeningen blijft langer liggen. Buitenlandse klanten doen er gemiddeld 37 dagen over, binnenlandse klanten 29 dagen. Als reden voor de trage betaling geeft een derde aan dat zij onvoldoende middelen hebben. Bij buitenlandse betalingen wijt een kwart dit aan de ingewikkelde procedure.
Verschillen noord- en zuid-Europa
Atradius signaleert een opvallend verschil in betalingsduur tussen noord- en zuid-Europa. Zo betalen klanten in Spanje en Italië een stuk later dan klanten in de noordelijke helft van Europa. De gemiddelde betalingsduur varieert van 23 dagen in Denemarken tot 77 dagen in Spanje.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen