Beurs13 jun '12 21:40

Wall Street in het rood

Auteur: Bart Tuinman

De aandelenbeurzen op Wall Street zakten in de loop van de handelsdag in het rood. Nervositeit over Europa en tegenvallende macrocijfers waren de oorzaak. Volgens handelaren zit er een omslag aan te komen.

Ruim een half uur voor het slot koerste de Dow-Jonesindex 0,9 procent lager op 12.463,61 punten. De S&P 500-index leverde ook 0,9 procent in en kwam daarmee op 1312,00 punten. De Nasdaq verloor 1 procent tot 2813,57 punten.

Detailhandel
Een uur voor de opening van de beurzen werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse detailhandelsomzet in mei met 0,2 procent daalde op maandbasis. Bovendien bleken de verkopen exclusief auto's met 0,4 procent te zijn gedaald, de sterkste afname in 2 jaar.

Tegelijkertijd kwam naar buiten dat de producentenprijzen in de VS in mei met 1 procent daalden, waar economen in doorsnee een afname van 0,6 procent voorzagen.

Spanje
Beleggers waren nerveus over de naderende Griekse verkiezingen op zondag en over de financiële situatie in Spanje. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties steeg tot bijna 6,8 procent. Een niveau boven 6 procent geldt als onhoudbaar. Bovendien vroeg Spanje afgelopen weekend om steun voor zijn bankensector. De andere eurolanden trekken daar maximaal 100 miljard euro voor uit, maar onduidelijk is uit welk potje die steun zal komen.

Charles Schwab
"We weten niet wat het resultaat van die steun zal zijn noch de uitkomst van de Griekse verkiezingen. Die onzekerheid staat zowel een verdere opmars van de beurzen als een verkoopgolf in de weg", zegt directeur Randy Frederick van effectenhuis Charles Schwab. "Het is heel moeilijk geworden om in te schatten hoe de markten reageren, op wat dan ook."

Federal Reserve
Beleggers blikten ook alvast vooruit naar het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week. Er wordt in toenemende mate rekening gehouden met extra steunmaatregelen omdat het herstel van de Amerikaanse economie hapert.

JPMorgan
Topman Jamie Dimon van de bank JPMorgan Chase verscheen voor de Senate Banking Committee om te praten over de transacties die hebben geleid tot een verlies van 2 miljard dollar. Hij zei daar onder meer dat het management van de bank niet of inadequaat heeft gereageerd op signalen dat er wat aan de hand was. Aanvankelijk steeg JPMorgan Chase na deze 'mea culpa' ruim 3 procent. Daar was tegen het einde van de handel nog 1,2 procent van over.

De Dow telde vele dalers, waarvan doe-het-zelfketen Home Depot (min 2,4 procent), producent van mijnbouwapparatuur Caterpillar (min 2,5 procent) en creditcardmaatschappij American Express (min 2,7 procent) de grootste verliezen moesten incasseren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen