Beurs21 aug '12 22:18

Amerikaanse beurzen sluiten lager

Auteur: Anne-Greet Haars

In New York deden de aandelenbeurzen dinsdag een stapje terug na de gestage opmars van de afgelopen weken.

Hoewel beleggers optimistisch zijn over de aanpak van de eurocrisis en de terugval van de wereldeconomie, ontbreekt de overtuiging om de opgaande lijn door te trekken.

Index
De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 13.203,58 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 0,4 procent tot 1413,17 punten, na eerder op de dag nog de hoogste tussenstand sinds mei 2008 te hebben bereikt. De technologiebeurs Nasdaq zakte 0,3 procent tot 3067,26 punten.

Bankaandelen
Door het optimisme over de financiële toestand in Europa waren bankaandelen in trek. Citigroup en JPMorgan Chase voerden de Dow aan met koerswinsten tot 2,5 procent. Tabaksfabrikant Altria, telefoniebedrijf Verizon en farmaceut Merck waren de sterkste dalers bij de hoofdfondsen met verliezen tot 2 procent.

Best Buy
Best Buy verloor 1,4 procent. De grootste elektronicaketen van de Verenigde Staten heeft de winstverwachting voor dit boekjaar verlaagd. Het bedrijf heeft last van tegenvallende verkopen van consumentenelektronica. Maandag werd het aandeel al 10 procent minder waard nadat een verkoop van het bedrijf aan oprichter en oud-topman Richard Schulze was afgeketst.

Facebook
In de Nasdaq sprong Facebook er in negatieve zin uit met een verlies van ruim 4 procent. Uit een melding bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC bleek dinsdag dat een van de aandeelhouders van het eerste uur, PayPal-oprichter Peter Thiel, zijn belang in het aangeslagen internetbedrijf grotendeels heeft verkocht. Dat leverde hem circa 400 miljoen dollar op.

Valuta
De euro noteerde bij het scheiden van de markt een koers van 1,2465 dollar, tegen 1,2470 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 96,55 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder en kostte 114,34 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen