Beurs17 nov '11 12:28Aangepast op 17 nov '11 13:00

Rente raakt de beurzen weer

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen stonden donderdag rond het middaguur collectief lager. Opnieuw werd de sfeer grotendeels bepaald door de rentes op Italiaans en Spaans staatspapier.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1 procent lager op 291,59 punten. De MidKap-index daalde 1,5 procent tot 444,01 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,8 en 1,2 procent.

Sentiment
"De obligatiemarkten blijven de stemming bepalen. Het sentiment op de beurzen verslechterde na een veiling van Spaans staatspapier, waarbij de rente opliep tot een recordniveau van bijna 7 procent. Spanje gaat daarmee Italië achterna. De crisisplannen lijken vooralsnog niet voldoende te zijn om de markten te kalmeren'', zegt vermogensbeheer Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

Scherpe blik op rente
Beleggers bleven de renteontwikkelingen op de obligatiemarkten scherp in de gaten houden. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties liep op voorafgaand aan een veiling van nieuwe 10-jarige leningen. De Spaanse overheid haalde uiteindelijk 3,6 miljard euro op, maar moet daarvoor wel een recordrente betalen van net iets onder de 7 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 1997. In oktober lag de rente nog onder de 5 procent.

De rente op Italiaanse obligaties bleef ook boven het kritieke niveau van 7 procent. Dat niveau wordt door marktvorsers als zeer risicovol gezien, omdat de grote schuldenlast van Italië daardoor onhoudbaar dreigt te worden. Hoewel de ECB was opnieuw actief was op de markt om Italiaanse staatsleningen op te kopen, had dat vooralsnog geen effect op de rente.

Het opkopen van Italiaanse staatsobligaties zal met name in Frankrijk goed zijn gevallen. De Fransen het liefst dat de ECB zich nog actiever begeeft op de markt voor staatsobligaties. Duitsland voelt daar minder voor.

Bedrijfsresultaten
In Amsterdam, waar het cijferseizoen zijn einde nadert, kregen beleggers donderdag nog een laatste grote stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Door de voortslepende schuldencrisis werden deze echter na de achtergrond verdreven.

Ahold
Ahold en SBM Offshore, die beide de bedrijfsresultaten naar buiten brachten, waren met kleine winsten van 0,6 procent de enige stijgers in de AEX. Supermarktconcern Ahold wist ondanks de moeilijke marktomstandigheden in het afgelopen kwartaal meer winst en omzet te boeken dan verwacht.

Dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore boekte in de eerste 9 maanden van het jaar een lichte omzetstijging en zag de orderportefeuille naar een nieuw recordniveau stijgen.

In de MidKap was bank en verzekeraar SNS Reaal de grootste daler met een min van 3,9 procent, na het loslaten van de winstdoelstelling voor de komende jaren. BAM was de enige stijger onder de middelgrote fondsen met een plusje van 0,2 procent. Beleggers waren over het algemeen tevreden over de resultaten van het bouwbedrijf, dat in de eerste 9 maanden van dit jaar een verlies wist om te buigen in winst.

De euro was 1,3459 dollar waard, tegen 1,3500 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen