Beurs12 jun '12 11:57

Beurzen hoger in nerveuze markt

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen lieten dinsdag overwegend kleine winsten zien onder aanvoering van de defensieve aandelen.

De markten bleven zeer nerveus door de onzekerheid over de uitwerking van het reddingsplan voor de Spaanse bankensector en de naderende Griekse verkiezingen.

"De pret over het Spaanse reddingspakket was van korte duur door de vrees dat de staatsschuld van Spanje door de noodhulp verder oploopt. De onzekerheid op de beurzen blijft daarbij groot in afwachting van de verkiezingen in Griekenland en het masterplan voor de eurozone'', aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 292,25 punten. De MidKap-index daalde 0,7 procent tot 490,74 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,5 en 0,8 procent.

Spanje
In Madrid won de hoofdgraadmeter 0,7 procent. De twee grootste Spaanse banken, Santander en BBVA, stegen tussen 0,8 en 1,2 procent ondanks een verlaging van de waardering door kredietbeoordelaar Fitch.

Op de obligatiemarkt vervloog de opluchting over de Spaanse hulpaanvraag bij de Europese Unie ook snel. De rente op 10-jarig Spaans staatspapier liep dinsdag weer op tot ruim 6,6 procent. Een dag eerder daalde de Spaanse rente nog tot rond de 6 procent.

TomTom
TomTom was veruit de sterkste stijger in de AEX met een plus van ruim 11 procent. Het navigatiebedrijf gaat kaarten en aanverwante informatie leveren aan de Amerikaanse technologiereus Apple. Ee opsteker voor het bedrijf, zei analist Martijn den Drijver van SNS Securities.

Koffie
DE Master Blenders 1753, beter bekend onder de oude naam Douwe Egberts, maakte zijn debuut op de Amsterdamse beurs en noteerde op 8,08 euro. De openingskoers bedroeg 8 euro. De van Sara Lee afgesplitste koffietak heeft daarmee een waarde van ruim 4,7 miljard euro.

Euro
De euro was 1,2505 dollar waard en stond daarmee op hetzelfde niveau als aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 82,05 dollar per vat en Brentolie daalde 0,6 procent tot 97,38 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen