Beurs23 aug '12 18:43

Beurzen in het rood

Auteur: Thijs Baas

Onder invloed van enkele sombere macrocijfers zijn de Europese beurzen vandaag in het rood geëindigd. De zorgen over de wereldwijde economische vooruitzichten nemen toe.

De hoop op steunmaatregelen van de centrale banken verdween in de loop van de dag naar de achtergrond. Veel beleggers kozen ervoor om hun winsten van de recente rally te nemen.

Lager
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent (2,02 punten) lager op 330,06 punten. De MidKap-index zakte ook 0,6 procent (3,07 punten) tot 508,68 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 0,8 en 1 procent. Londen bleef ongewijzigd.

De stemming op de beurzen kwam onder druk te staan nadat bekend werd gemaakt dat de economische bedrijvigheid in de eurolanden deze maand opnieuw is gedaald. Dit wakkerde de vrees aan voor een nieuwe recessie in de eurozone.

Eerder bleek al dat de Chinese industrie in augustus is afgezwakt tot het laagste niveau in 9 maanden tijd. Volgens marktpartijen geeft het zwakke industriecijfer Peking wel meer munitie om de economie verder aan te jagen.

Fed
De Amerikaanse Federal Reserve liet woensdag al doorschemeren een nieuwe steunronde te overwegen indien er geen aanzienlijke verbetering van de economie optreedt. Door een aantal gemengde macrocijfers uit de Verenigde Staten werd deze hoop echter weer wat getemperd donderdag.

Ahold was de grootste daler in de AEX met een min van 3,6 procent. Het supermarktconcern zag de nettowinst met bijna een kwart toenemen tot 248 miljoen euro. Topman Dick Boer liet echter weten aanhoudend moeilijke marktomstandigheden te verwachten. Ook zei hij rekening te houden met stijgende grondstofprijzen.

TomTom
TomTom ging aan kop met een plus van 2,1 procent. Daarna volgde bierbrouwer Heineken met een plus van 1,8 procent na adviesverhogingen door diverse analisten.

In de MidKap was BAM de grootste daler met een verlies van ruim 4 procent. Het grootste bouwbedrijf van Nederland belandde in de eerste helft van dit jaar in de rode cijfers vanwege afschrijven op de waarde van de vastgoedportefeuille. De bouwer voorziet daarnaast een verdere verslechtering van de vastgoedmarkt tot in de tweede helft van 2014 of de eerste helft van 2015.

De euro zat in de lift en was 1,2575 dollar waard, tegen 1,2463 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De olieprijzen zaten in de lift dankzij de hoop op stimuleringsmaatregelen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 97,69 dollar per vat en Brentolie klom 1 procent tot 115,99 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen