Beurs13 aug '12 19:44

Steeds meer toeristen naar grote steden

Auteur: Fleur de Bruijn

De grote steden worden steeds populairder als toeristische trekpleisters. Vooral het aantal toeristen uit eigen land dat een grote stad bezoekt, is de afgelopen jaren flink toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2003 kenden de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) een dieptepunt met 864.000 bezoekers uit Nederland en 3,8 miljoen buitenlandse toeristen, in totaal dus 4,7 miljoen.

Daarna groeide dat aantal naar 1,7 miljoen toeristen uit Nederland en 5,1 miljoen uit het buitenland in 2011.

Stijgende populariteit
Dat is een stijging van respectievelijk 96 en 34 procent in tien jaar tijd. Het totaal aantal bezoekers aan de grote steden steeg met 44 procent naar 6,8 miljoen in 2011.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) kan de cijfers niet direct staven, maar herkent de trend. Ook het NBTC ziet de stijgende populariteit van vakanties in Nederland en in de grote steden. "De groei van het aantal buitenlandse bezoeken aan de grote steden is echter kleiner dan de binnenlandse groei. Opmerking daarbij is wel dat een buitenlandse bezoeker meer geld uitgeeft dan een binnenlandse bezoeker’’, zegt een woordvoerster.

Korte hotelvakanties en citytrips
Vooral de lente is een belangrijk seizoen voor de hotelbranche, de branche waar de grote steden het vooral van moeten hebben. Ook groeit het bezoek in het najaar en de winter. Verder neemt ook het aantal senioren dat een bezoek brengt toe. De NBTC verwacht dat het aantal korte hotelvakanties en citytrips zal blijven toenemen. Tot 2015 zal er jaarlijks zo’n 2 procent meer bezoek komen, tot aan 2020 zelfs 4 procent per jaar


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen