Beurs20 jun '11 06:10Aangepast op 20 jun '11 07:16

Uitstel voor lening aan Grieken (update)

Auteur: Edme Koorstra

Pas begin volgende maand nemen de ministers van Financiën van de eurolanden een besluit over extra steun aan Griekenland. De private sector zal daarin een "substantiële'' rol gaan spelen, maar hoe en onder welke voorwaarden is nog niet duidelijk. Wel dat dat op vrijwillige basis zal gebeuren.

Griekenland kan vermoedelijk half juli de volgende 12 miljard tegemoet zien van de lening van in totaal 110 miljard die het vorig jaar kreeg toegezegd van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zo blijkt uit de verklaring die de ministers vannacht in Luxemburg opstelden. Voorwaarde is wel dat het Griekse parlement morgen instemt met de bezuinigingsplannen van premier George Papandreou.
Audio
Humberto Tan sprak over het uitstel en de rol van de private sector met BNR's  Europa-deskundige Stefan de Vries, en correspondent Joost van Egmond vanuit Griekenland. Luister naar hun bevindingen via de knop rechts.
Nieuwe lening nodig
Naast die 110 miljard hebben de noodlijdende Grieken binnen afzienbare tijd een nieuwe lening nodig. Het gaat naar verwachting om circa 80 tot 85 miljard euro. Daarvan zou ongeveer 25 miljard voor rekening van de private sector komen. De rest betalen de EU en het IMF.
De Jager blij met inwilligen eis
Minister Jan Kees de Jager van Financiën wilde na afloop van het beraad in Luxemburg nog geen bedragen noemen. Ook wilde hij niet ingaan op de omvang van de rol van de private sector. De Jager toonde zich wel ingenomen dat nu voor het eerst op papier staat dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen ook een deel van het nieuwe steunpakket voor Griekenland betalen. Voor Tweede Kamer en kabinet was dat een harde eis.
'Actieve opstelling van Nederland'
Volgens De Jager heeft de "actieve opstelling'' van Nederland ervoor gezorgd dat deelname van de private sector in de verklaring terecht is gekomen. Ook Duitsland en enkele andere landen drongen overigens aan op betrokkenheid van de private sector.
Vrijwillig?
Hoewel de private sector vrijwillig zal meewerken gaat het volgens De Jager in zekere zin om "een papieren vrijwilligheid''. Er zal "drang'' worden uitgeoefend op banken en andere private financiers om de Grieken te helpen. Dat is ook in het belang van de private partijen zelf, onderstreepte hij. Als Griekenland failliet gaat, kunnen ze naar hun geld fluiten.

Gerelateerde artikelen