Beurs7 dec '11 18:05

Europese beurzen in het rood

Auteur: Edme Koorstra

De beursdag begon goed, maar rond de middag sloeg de stemming om. De Europese indices eindigden in het rood.

Aanvankelijk overheerste een positieve stemming in de hoop dat er op de aanstaande eurotop een daadkrachtig plan komt om de schuldencrisis te bestrijden.

Pessimistischer
Maar toen een Duitse regeringsfunctionaris liet weten dat Berlijn steeds pessimistischer wordt over het slagen van de top, sloeg de stemming om. Volgens de functionaris, die anoniem wil blijven, zien "verscheidene partners'' de ernst van de situatie nog niet in.

AEX: min 0,2 procent
De AEX-index daalde na die opmerking tot vlak boven 300 punten, maar herpakte zich in de laatste handelsuren. De graadmeter sloot uiteindelijk 0,2 procent lager op 304,31 punten.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,1 en 0,6 procent in. De MidKap-index boog een verlies om in een winst van 0,4 procent en eindigde daarmee op 467,47 punten.

Wavin
In de MidKap steeg Wavin 2,2 procent tot 8 euro. De buizenfabrikant liet weten het verhoogde bod van 9 euro per aandeel van het Mexicaanse bedrijf Mexichem nog te laag te vinden.

Saab
Swedish Automobile sloot onveranderd na lange tijd op verlies te hebben gestaan. De curator wil de vrijwillige reorganisatie bij het noodlijdende Zweedse Saab beëindigen. Volgens hem heeft de automaker niet de noodzakelijke financiering om de reorganisatie tot een goed einde te brengen.

ING daalt het sterkst
ING verloor 4,7 procent en was de sterkste daler in de AEX. De bank en verzekeraar moet in het vierde kwartaal ongeveer 1 miljard euro opzij zetten in verband met forse verliezen die het in de toekomst voorziet op variabele lijfrentepolissen in de Verenigde Staten.

Fugro, TNT Express stijgen
Bodemonderzoeker Fugro en pakketbezorger TNT Express waren de sterkste stijgers in de hoofdindex met winsten van respectievelijk 2,6 en 2,9 procent.

Bankenvertrouwen
Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek ook dat het onderlinge vertrouwen van banken nog steeds niet is teruggekeerd. Banken brengen hun overtollige middelen nog altijd liever tijdelijk naar de ECB dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

Euro, olie
De euro was 1,3388 dollar waard, tegen 1,3380 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 100,46 dollar per vat en Brentolie werd met 109,65 dollar per vat 1,1 procent goedkoper.
 

Gerelateerde artikelen