Beurs7 dec '11 13:11Aangepast op 7 dec '11 14:05

Chipbakker NXP sluit fabrieken

Auteur: BNR Webredactie

Eind 2013 maakt chipfabrikant een einde aan de productie in twee fabrieken in Nijmegen. Zo'n 300 banen gaan daardoor verloren.

NXP had vorig jaar al aangekondigd van de verouderde en onrendabele fabrieken af te willen.

Moderner
Pogingen om de productie uit te besteden naar China mislukten. Nu is besloten de productie over te hevelen naar een grotere en modernere fabriek in Nijmegen en naar een productiefaciliteit in Hamburg. Maar dat leidt daar niet tot meer werkgelegenheid.

Bij de voormalige chipdivisie van Philips, die in 2006 zelfstandig verder ging, verdwenen de laatste drie jaar al vele duizenden banen. Op het hoofdkantoor in Eindhoven en in de fabrieken in Nijmegen werken nu in totaal ruim 3000 mensen. Dat waren er begin 2007 nog meer dan twee keer zo veel. Ook buiten Nederland gingen duizenden arbeidsplaatsen verloren.

Noodzaak?
FNV Bondgenoten zet vraagtekens bij de economische noodzaak van de jongste reorganisatie. De vakorganisatie wil daarover snel met het bedrijf van gedachten wisselen. Voor de mensen die hun baan verliezen, geldt het sociaal plan dat bij de vorige ontslagronde in 2009 met de bonden werd afgesproken. Ook komt er geld voor scholing zodat zij makkelijker ander werk vinden.

Gerelateerde artikelen