Beurs7 dec '11 12:31Aangepast op 7 dec '11 15:36

Beleggers doen het rustig aan

Auteur: Thijs Baas

Rond 15.35 uur vanmiddag stond de Amsterdamse beurs op 0,84 procent verlies. Na een hoopvolle ochtend blijken beleggers toch terughoudender geworden.

Ondanks het optimisme van vanmorgen bleek uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) dat het onderlinge vertrouwen van banken nog steeds niet is teruggekeerd.

Banken brengen hun overtollige middelen nog altijd liever tijdelijk naar de ECB dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

Acceptabele oplossing
Beleggers rekenen er nog wel steeds op dat de Europese top later deze week een daadkrachtig antwoord oplevert op de schuldencrisis.

"We moeten het nog zien, maar we gaan ervan uit dat de politiek met een redelijk acceptabele oplossing komt die in ieder geval wat rust brengt. Ook zien we dat de verkoopdruk op de markten is afgenomen doordat veel partijen hun posities, die ze liever niet in de boeken willen hebben aan het einde van het jaar, hebben afgebouwd", zegt analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

1 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend nog op 1 procent winst. Toen stond de MidKap-index 1,2 procent in de plus op 471,34 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,7 en 1,5 procent.

ING
In de AEX zakte ING 1,9 procent en was daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen. De bank en verzekeraar moet in het vierde kwartaal ongeveer 1 miljard euro opzij zetten in verband met forse verliezen die het in de toekomst voorziet op variabele lijfrentepolissen in de Verenigde Staten.

Air France-KLM
Air France-KLM was de grootste stijger met een plus van 4,5 procent. De luchtvaartmaatschappij heeft het passagiersvervoer de afgelopen maand met 2,5 procent zien stijgen ten opzichte van november vorig jaar.

Euro, olie
De euro was 1,3416 dollar waard, tegen 1,3380 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 101,65 dollar per vat en Brentolie klom 0,1 procent tot 110,87 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen