Beurs12 dec '12 12:10

Beurzen blijven strak op koers

Auteur: Thijs Baas

De Europese beurzen slagen er niet in om boven de slotkoers van dinsdag uit te komen. Zolang het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank er niet is staan de beurzen in de wachtstand.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 344,29 punten. De MidKap-index klom 0,2 procent tot 530,86 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen 0,2 procent. Parijs verloor 0,1 procent.

"De volumes zijn extreem laag, wat betekent dat de rally fragiel blijft, ongeacht de nieuwsstroom. De beurzen zijn rijp voor een pauze en wellicht een teruggang'', zei handelaar Patrice Perois van Kepler Capital Markets tegen persbureau Reuters.

Beleidsvergadering
De Amerikaanse centrale bank maakt later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend. Verwacht wordt dat de Federal Reserve (Fed) daarbij een nieuw programma voor de aankoop van obligaties aankondigt.

Grootste stijger in de AEX was telecomconcern KPN met een winst van 2,3 procent. Bodemonderzoeker Fugro was de grootste daler met een min van 3,8 procent na een adviesverlaging door UBS.

Een rapport van kredietbeoordelaar Moody's over de bankensector had weinig effect op de Nederlandse financiële fondsen. Moody's stelde daarin negatief te blijven over de vooruitzichten voor de Nederlandse bankensector. AEX-fonds ING won 0,1 procent, SNS Reaal steeg in de MidKap 0,6 procent.

Sprong TomTom
TomTom sprong 6 procent omhoog. Rabobank ziet een kans van 30 procent dat Apple de Nederlandse navigatiedienstverlener overneemt vanwege de grote problemen die de Amerikaanse iPhone-maker heeft met zijn eigen kaartenapplicatie.

In Madrid zakte Inditex 0,6 procent, ondanks dat het Spaanse kledingconcern de economische problemen in Europa goed lijkt te doorstaan. In de eerste 9 maanden van 2012 boekte de eigenaar van winkelketen Zara 27 procent meer winst.

De euro was 1,3025 dollar waard, tegen 1,2990 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 86,20 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,6 procent duurder op 108,64 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen