Beurs12 dec '12 18:12

Beurzen wachten op Fed

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen deden het woensdag kalm aan. Beleggers waren vooral in afwachting van het rentebesluit van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, later op de dag.

Naar verwachting gaat de Fed een nieuw programma voor de aankoop van obligaties aankondigen.

AEX 0,1 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam won 0,1 procent tot 344,35 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen klom 0,2 procent tot 530,62 punten. De graadmeters in Frankfurt en Londen stegen tot 0,4 procent. De beurs in Parijs eindigde vrijwel onveranderd.

De Fed maakt later op de dag de uitkomst van de tweedaagse beleidsvergadering bekend. De rente zal ongewijzigd blijven op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent. Eind dit jaar stopt het stimuleringsprogramma waarbij de Fed langlopend schuldpapier koopt en kortlopend schuldpapier verkoopt (Operation Twist). Ter vervanging van dat programma wordt waarschijnlijk een uitbreiding van het in september aangekondigde plan om meer schuldpapier te kopen, bekendgemaakt.

TNT wint
Een stijger in de AEX was pakketbezorger TNT Express met een winst van 1,5 procent. Roestvrijstaalconcern Aperam klom 2,4 procent. Bodemonderzoeker Fugro was de grootste daler met een min van 2 procent na een adviesverlaging door UBS.

Een rapport van kredietbeoordelaar Moody's over de bankensector had weinig effect op de Nederlandse financiële fondsen. Moody's stelde daarin negatief te blijven over de vooruitzichten voor de Nederlandse bankensector. AEX-fonds ING klom 0,3 procent, SNS Reaal daalde 0,5 procent in de MidKap.

Apple-problemen
TomTom sprong 5,6 procent omhoog en was daarmee de grootste stijger in het middensegment. Rabobank ziet een kans van 30 procent dat Apple de Nederlandse navigatiedienstverlener overneemt vanwege de grote problemen die de Amerikaanse iPhone-maker heeft met zijn eigen kaartenapplicatie.

In Madrid noteerde Inditex licht hoger. Het Spaanse kledingconcern lijkt de economische problemen in Europa goed te doorstaan. In de eerste 9 maanden van 2012 boekte de eigenaar van winkelketen Zara 27 procent meer winst. De groei is onder meer te danken aan nieuwe winkels in snelgroeiende markten als China.

Euro noteerde 1,3039 dollar
De euro was 1,3039 dollar waard, tegen 1,2990 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 86,84 dollar per vat en Brentolie werd 1,6 procent duurder nadat de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) had besloten deproductiedoelstellingvan 30 miljoen vaten olie per dag onveranderd te laten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen