Beurs12 jun '12 08:33

Japanse beurs sluit lager

Auteur: Pieter van den Akker

De beurs in Tokio is lager gesloten. De aanvankelijke euforie over het Europese reddingsplan voor de Spaanse bankensector maakte plaats voor bezorgdheid over de details en de gevolgen van het plan.

De Japanse exportbedrijven met een grote blootstelling aan Europa werden daardoor van de hand gedaan. De Nikkei eindigde 1 procent lager op 8536,72 punten.

ESM of EFSF
De noodhulp van 100 miljard euro aan de Spaanse banken zorgde maandag nog voor forse koerswinsten in Azië. Omdat het nog altijd onduidelijk is uit welk Europees noodfonds het geld zal komen, het ESM of EFSF, staken de zorgen over de toegang van Spanje tot de kredietmarkten de kop op. Leningen van het ESM hebben namelijk voorrang op andere leningen, waardoor beleggers minder trek zouden kunnen krijgen om Spaanse overheidsobligaties te kopen.

Vijandige overname
De andere beurzen in het Verre Oosten gingen dinsdag ook overwegend omlaag. In Hongkong zakte de Hang Seng-index 0,6 procent en in Seoul verloor de Kospi 0,7 procent. In Sydney, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, steeg de All Ordinaries 0,2 procent. Qantas klom 11,5 procent. De Australische luchtvaartmaatschappij bevestigde Macquarie Group in de arm te hebben genomen om zich te beschermen tegen een mogelijke vijandige overname door private investeringsbedrijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen