Beurs10 mrt '11 10:30

Inflatie daalt onder 2 procent

Auteur: Edme Koorstra

De inflatie is in de maand februari gedaald naar 1,9%. De daling komt vooral door de prijsontwikkeling van internet- en telefoniediensten.

Vorige maand stegen de prijzen nog met 2% ten opzichte van een jaar eerder, dat was het hoogste niveau in de afgelopen twee jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Ondanks de hoge inflatie in januari voorspelde het CBS dat de toename van de prijzen over het gehele jaar zou uitkomen op 1,5%. Een daling van de inflatie lag daarom in de lijn der verwachting.
Eten en brandstof duurder
Veel producten zijn duurder geworden, waaronder voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. De stijging van onder meer vers fruit en koffie was echter lager dan de inflatie.
Ook benzine en diesel waren flink duurder dan een jaar geleden. De prijs voor Euro95 lag in februari 10% hoger dan een jaar eerder en kwam gemiddeld uit op €1,597 per liter. Diesel kostte in februari gemiddeld €1,313 per liter.
De daling komt met name door de prijzen voor internet en telefonie. Die werden in februari vorig jaar flink verhoogd, maar dat effect op de algehele prijsontwikkeling is nu uitgewerkt.
Economische groei
Ook werd donderdag bekend dat de economische groei in Nederland dit jaar uitkomt op 1,5 procent. Dat verwachten economen van de Rabobank.
Klik op de button in de kolom rechts hiernaast voor het artikel over economische groei in Nederland.

Gerelateerde artikelen