Beurs2 mrt '12 12:13

Rustig op Europese beurzen

Auteur: Fleur de Bruijn

De Europese beurzen lieten vrijdag een gemengd beeld zien na de sterke koerswinsten van een dag eerder. De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 328,15 punten.

“Het is een erg rustige dag met lage volumes en er valt weinig vuurwerk te verwachten vandaag. De markten blijven wel stabiel, en dat is een goed teken,” aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

Europese beurzen
De MidKap-index klom 0,4 procent tot 539,43 punten. De beurs in Parijs steeg 0,2 procent. Frankfurt bleef ongewijzigd en Londen zakte 0,1 procent.

In Frankfurt werd de stemming gedrukt door tegenvallende Duitse detailhandelsverkopen. De verkopen daalden in januari met 1,6 procent ten opzichte van een maand eerder. Economen rekenden op een verkooptoename met 0,5 procent. Het Duitse detailhandelsconcern Metro zakte daardoor op de beurs in Frankfurt met 2,8 procent.

Deposito’s
Uit cijfers van de ECB bleek daarnaast dat banken een recordbedrag hebben ondergebracht bij de centrale bank. Donderdag parkeerden de banken aan het einde van de handelsdag 776,9 miljard euro.

Het eerdere record stond op ruim 528 miljard euro. De hoge deposito's zijn een signaal dat banken elkaar onderling nog niet erg vertrouwen.

SBM Offshore
In de AEX was SBM Offshore veruit de grootste stijger met een winst van ruim 13 procent. De dienstverlener voor de olie- en gasindustrie leed in 2011 een nettoverlies van 440,6 miljoen dollar (331 miljoen euro) als gevolg van extra kosten bij twee probleemprojecten. De onderliggende resultaten waren volgens analisten echter goed. Ook waren ze tevreden over de vooruitzichten van het bedrijf.

Brunel en USG People
In de MidKap brachten de uitzenders USG People en Brunel de resultaten naar buiten. USG leed in het vierde kwartaal van 2011 een nettoverlies van 37 miljoen euro. De omzet daalde met 5 procent. Ook liet de uitzender weten dat de omzet in januari met 6 procent is gedaald. Het bedrijf geeft geen verwachtingen voor 2012. Het aandeel steeg desondanks 3,1 procent en werkte daarmee een eerder koersverlies weg.

Brunel leverde 1,4 procent in. De detacheerder verwacht dat de omzet dit jaar met minimaal 10 procent zal groeien. In het vierde kwartaal van 2011 steeg de omzet met 36 procent. Volgens handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers is de koersdaling van Brunel het gevolg van winstnemingen.

Olie daalde
De euro was vrijdag 1,3255 dollar waard, tegen 1,3330 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 108,13 dollar per vat en Brentolie zakte 1 procent tot 124,93 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen