Beurs19 dec '12 11:51

Hoop op begrotingsdeal stuwt beurzen

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen wisten woensdag de winsten verder uit te breiden. De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 345,18 punten.

Een sterker dan verwachte toename van het vertrouwen in Duitsland zorgde in combinatie met de aanhoudende hoop op een begrotingsdeal in de VS voor optimisme.

"De rally is niet stuk te krijgen, terwijl het nog lang niet zeker is dat de fiscal cliff in de VS zal worden afgewend. Het sentiment wordt geholpen door een iets beter vertrouwen in Duitsland. Voor de rest is het heel rustig en nemen de volumes richting het einde van het jaar verder af“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De MidKap-index klom 0,8 procent tot 535,86 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.

Duitsland
Op macro-economisch terrein bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in december licht is gestegen. Het is de tweede maand op rij dat het ondernemersvertrouwen stijgt.

Goed nieuws over Griekenland gaf beleggers ook wat moed. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verhoogde zijn oordeel over Griekenland met zes stappen naar B-/B met een stabiel vooruitzicht. De opwaardering is het gevolg van de vastberadenheid van de lidstaten om Griekenland binnen de eurozone te houden.

UBS klom in Zürich 2 procent ondanks dat de Zwitserse bank zwaar moet boeten voor de internationale fraude met het rentetarief Libor. De bank betaalt in totaal 1,4 miljard Zwitserse frank (1,2 miljard euro) aan boetes aan toezichthouders in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zwitserland. UBS verwacht dat de boete dit kwartaal leidt tot een verlies van 2 tot 2,5 miljard frank.

Grootste stijger in de AEX was speciaalchemiebedrijf DSM met een winst van 2 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam stond onderaan met een min van 2,4 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. In de MidKap zette bouwbedrijf BAM de stijging voort. Het aandeel was met een plus van 2,6 procent de grootste stijger in het middensegment.

Valuta
De euro was 1,3273 dollar waard, tegen 1,3225 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 88,38 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen