Beurs18 okt '12 09:36Aangepast op 18 okt '12 10:06

Amsterdamse beurs lager van start

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een koersverlies van AkzoNobel zette de Amsterdamse hoofdgraadmeter onder druk. De andere Europese beurzen lieten bij de opening weinig beweging zien.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste uur van de handel 0,5 procent lager op 334,18 punten. De MidKap-index bleef ongewijzigd op 534,32 punten. De beurzen in

Top
De regeringsleiders en staatshoofden van de 27 landen van de Europese Unie komen donderdag en vrijdag bijeen in Brussel voor overleg. Op tafel liggen onder meer de voorstellen van EU-president Herman Van Rompuy over een versterkte economische en monetaire unie. De top begint donderdag rond 17.00 uur.

China
Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de economie in China in het derde kwartaal met 7,4 procent is gegroeid. Dat is de traagste groei in ruim 3 jaar. Het groeicijfer lag in lijn met de verwachtingen van economen.

AkzoNobel
In de AEX was AkzoNobel de grootste daler met een min van 2,4 procent. De verfspecialist leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 2,4 miljard euro, als gevolg van een miljardenafschrijving in de divisie Decorative Paints. AkzoNobel kondigde ook aanvullende herstructureringsmaatregelen aan.

MidKap
In de MidKap klom Nutreco 0,1 procent. De diervoederproducent zag de omzet in het derde kwartaal met 13 procent stijgen tot 1,48 miljard euro. Nutreco handhaafde tevens de eerder afgegeven verwachtingen voor heel 2012.

Nestlé zakte in Zürich 2,6 procent. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern zag de omzetgroei in de eerste 9 maanden van dit jaar afvlakken tot 6,1 procent door het moeilijke handelsklimaat. Desondanks handhaaft de concurrent van Unilever zijn voorspelling voor heel 2012. Unilever, dat volgende week zijn resultaten bekend zal maken, daalde in Amsterdam 1,7 procent.

Euro
De euro was 1,3084 dollar waard, tegen 1,3131 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 91,89 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen