Beurs15 jun '11 11:14Aangepast op 15 jun '11 11:40

Prijsvechter trekt reiziger naar regio

Auteur: Jorn Lucas

Passagiers zijn het afgelopen jaar en masse teruggekeerd naar de regionale luchthavens. In 2010 reisden 3,5 miljoen mensen via een van de luchthavens in de regio, tegen 2,9 miljoen in 2009, een stijging van 18 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2009 lieten vooral vakantiegangers zich door de vliegtaks van de vliegvelden verjagen, maar ook de economische crisis zorgde voor een rem op het aantal passagiers dat vanaf Rotterdam, Groningen, Maastricht of Eindhoven vertrok.
Low Cost Carriers brengen het geld
Het zijn vooral de prijsvechters die profiteren van de regionale groei. In 2007 verkozen nog 2,6 miljoen mensen voor een dergelijke maatschappij vanaf een luchthaven in het land boven een netwerkmaatschappij. In 2010 was dat aantal gestegen naar 3,3 miljoen, een toename van 29 procent. De traditionele maatschappijen zagen een daling van het aantal passagiers met 43 procent op de regionale luchthavens.
De low cost maatschappijen hadden op de regionale luchthavens aan marktaandeel van maar liefst 95 procent. Op de nationale luchthaven Schiphol zijn de prijsvechters volgens het CBS inmiddels goed voor een vijfde van alle passagiers, of wel 9,5 miljoen passagiers.

Gerelateerde artikelen