Beurs23 mei '11 12:03

Economische zorgen zetten beurzen op verlies

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Europese aandelenhandel werd maandagochtend bepaald door zorgen over de Europese schuldencrisis en een achteruitgang van de internationale economie. Luchtvaartmaatschappijen hadden het extra zwaar door de aswolk boven IJsland.

Rond half twaalf stond de AEX-index 1,7 procent lager op 342,30 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 626,56 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs liepen de verliezen op tot 2 procent.

Zorgen over schuldencrisis

De zorgen over de schuldencrisis werden de afgelopen dagen aangewakkerd door de waarschuwing van kredietbeoordelaar S&P dat de waardering van Italië mogelijk wordt verlaagd. Daarnaast vergrootte de nederlaag van de Spaanse regeringspartij bij lokale verkiezingen twijfels over de mate waarin de regering bezuinigingen kan doorvoeren.

"Alle ingrediënten zijn aanwezig", stelde fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management. "Het was opvallend geweest als de koersen nu niet waren gedaald."

Productiegroei China

Beleggers kregen ook tegenvallende berichten over de groei van de productie in China en de eurozone te verwerken. De productiegroei van Chinese fabrieken viel in mei terug tot het laagste niveau van de afgelopen tien maanden. In Duitsland en de rest van de eurozone zakte het groeitempo tot het laagste niveau sinds eind vorig jaar.

Financiële fondsen

Financiële fondsen hoorden tot de grootste verliezers. In de AEX leverden ING en Aegon ongeveer 3,5 procent in. SNS Reaal verloor bijna 2 procent in de MidKap. De Franse banken Crédit Agricole en Société Générale werden 2 tot 3 procent minder waard, terwijl Commerzbank in frankfurt 3 procent zakte.

Vulkaan IJsland

De aswolk van de zondag uitgebarste vulkaan Grimsvötn op IJsland zorgde voor forse koersverliezen van grote Europese luchtvaartmaatschappijen. Air France-KLM bungelde onderaan de AEX met een min van ruim 4 procent. Ook concurrent Lufthansa verloor in Frankfurt meer dan 4 procent.

Olieprijs

De zorgen over de economie zetten de olieprijs ook flink lager. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met bijna 3 procent tot 97,30 dollar. Brentolie zakte met dezelfde marge tot 109,30 dollar per vat. Shell zag 1,5 procent van de beurswaarde verdampen, BP leverde 1,2 procent in.

Euro

De euro was voor het eerst sinds 21 maart minder dan 1,40 dollar waard. Maandag aan het einde van de ochtend werd de Europese munt voor 1,3980 dollar verhandeld, tegen 1,4175 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen