Beurs16 mrt '11 14:09Aangepast op 16 mrt '11 16:03

Arabische onlusten drijven olieprijs op

Auteur: Edme Koorstra

De olieprijs is vandaag flink opgelopen door de onrust in het Midden-Oosten. In Bahrein maakten veiligheidstroepen met geweld een einde aan het protest op het Parelplein in de hoofdstad Manamah. Ook bij protesten in Jemen en Syrië braken ongeregeldheden uit.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 1,8 procent tot 98,97 dollar. De prijs van een vat Brentolie ging met 1,8 procent omhoog tot 110,48 dollar.
Demonstraties in Bahrein
In Bahrein wordt al weken gedemonstreerd door de sjiitische meerderheid. Die eist meer rechten en politieke hervormingen. Het eiland in de Perzische Golf wordt geregeerd door de soennitische minderheid, waartoe ook het koningshuis behoort. De koning van Bahrein kondigde dinsdag na weken van onrust voor drie maanden de noodtoestand af.
Protest in Syrië en Jemen
In de Syrische hoofdstad Damascus gingen 150 mensen de straat op om de vrijlating van politieke gevangenen te eisen. Syrische veiligheidstroepen sloegen het protest uiteen. In Jemen raakten 150 demonstranten bij gevechten met de politie.
Oliehandelaren bezorgd
De olieprijs stond dinsdag nog onder druk. Handelaren waren bezorgd over de aardbeving in Japan en de daaropvolgende nucleaire crisis.

Gerelateerde artikelen