Beurs13 apr '11 12:31

UPDATE: Unilever krijgt 104 mln euro boete van Brussel

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Unilever moet 104 miljoen euro betalen wegens kartelafspraken over waspoeders en (vaat)wasmiddelen. Dat maakt de Europese Commissie (EC) woensdag bekend. Het Amerikaanse Procter & Gamble (P&G) moet ruim 211 miljoen euro betalen.

UPDATE: Eerder tipte een bron het persbureau Reuters al over de mogelijke boete van de Europese Commissie.
Volgens het onderzoek hebben de bedrijven zich schuldig gemaakt aan prijsafspraken in acht Europese landen. Het gaat om Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. Het kartel duurde drie jaar: van januari 2002 tot maart 2005.
3 partijen
Het kartel begon toen de drie partijen om de tafel gingen om te praten over de verbetering van de milieuprestaties van wasmiddelen. Volgens de EC was deze milieudoelstelling geen "vrijbrief om afspraken te maken over prijzen en andere anti-mededingingsactiviteiten".
Verlaagde boetes
De EC verlaagde de boetes voor beide bedrijven met 10 procent omdat Unilever en P&G de feiten hebben toegegeven waardoor een snel onderzoek mogelijk was. Het Duitse Henkel hoeft niets te betalen omdat het aan de bel trok en het kartel bekendmaakte.
Eerder bestraft
Eerder dit jaar werd Unilever in Duitsland al bestraft vanwege prijsafspraken bij voedingsmiddelen. Drie jaar geleden kreeg het bedrijf ook al een boete wegens prijsafspraken bij tandpasta's. Dit lijken geen incidenten meer, zegt Ronald Jeurissen van Nyenrode in een interview op BNR. Het fragment kunt u rechts terugluisteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen