Beurs26 dec '11 16:57

Hoop op eindejaarsrally

Auteur: BNR Webredactie

Beleggers gaan de laatste week van het jaar in met de hoop op een eindejaarsrally. De handel zou daarbij vooral steun kunnen krijgen van cijfers over de Amerikaanse economie.

Die zorgden vorige week al voor een positieve stemming op de beursvloer.

AEX-index
De AEX-index in Amsterdam sloot vorige week donderdag en vrijdag met winst, gesteund door positieve berichten over de Amerikaanse banen- en huizenmarkt. De AEX eindigde vrijdag op een stand van 307,79 punten. Daarmee boekte de hoofdgraadmeter in Amsterdam over de hele week een koerswinst van 4,7 procent. Het hoogste punt van de AEX in 2011 ligt op 374,19 punten.

Amerikaanse macrocijfers
De hoop van beleggers is vooral gericht op Amerikaanse macrocijfers. Vrijdag werd bekend dat de verkoop van nieuwe woningen in de Verenigde Staten het hoogste niveau heeft bereikt in 7 maanden. De uitkeringsaanvragen in de VS zakten naar het laagste punt sinds april 2008. Komende week komen cijfers naar buiten over de huizenprijzen in de VS en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

S&P 500-index
De breed samengestelde S&P 500-index in New York sloot vorige week vrijdag op een stand van 1265,33 punten. Daarmee ligt de graadmeter 0,6 procent hoger dan aan het begin van dit jaar.

Schuldencrisis
De zorgen over de Europese schuldencrisis zijn de afgelopen dagen wat naar de achtergrond verdwenen. De komende paar weken vinden er geen obligatieveilingen van Europese landen plaats, dus dat zou enige rust aan dit front moeten brengen, stellen marktkenners.

Lege agenda
De agenda van beleggers in Amsterdam is komende week vrijwel leeg. Er staan geen bedrijfsresultaten gepland. Het CBS komt dinsdag met cijfers naar buiten over het ondernemersvertrouwen. Woensdag maakt de brancheorganisatie ABU cijfers bekend over de uitzendsector.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen