Beurs4 nov '11 19:06Aangepast op 4 nov '11 21:27

Onzekerheid Europa drukt stemming Wall Street

Auteur: BNR Webredactie

De beurzen op Wall Street eindigden vrijdagmiddag met verlies. Schuldencrisis, Griekse en Italiaanse perikelen en een matig banenrapport maakten beleggers onzeker.

Na twee positieve handelsdagen zat de klad er behoorlijk in, onder meer door de aanstaande stemming in het Griekse parlement over het lot van premier George Papandreou en de onzekerheid over de versterking van het Europese noodfonds.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,5 procent lager op 11.983,24 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 1253,23 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent tot 2686,15 punten.

Escalatie?
De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf op de G20-top aan dat er nog weinig belangstelling is voor investering in het Europese noodfonds. Ook over versterking van het Internationaal Monetair Fonds is nog geen akkoord.

Daardoor namen de twijfels toe over de mogelijkheden om verdere escalatie van de schuldencrisis te voorkomen. Wel werd bekendgemaakt dat het IMF toezicht gaat houden op de voortgang van hervormingen in Italië.

Cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt wisten beleggers evenmin te overtuigen. De banengroei was in september minder sterk dan verwacht.

Groupon piekt
Het aandeel Groupon maakte een ijzersterk debuut op de Amerikaanse effectenbeurs. Het bedrijf achter de advertentiesite werd op de eerste handelsdag 30 procent meer waard.

De bankenBank of America (min 6,1 procent) stond onderaan de Dow Jones. Het concern werd gestraft voor het plan om nieuwe aandelen uit te geven. JPMorgan Chase verloor 1,2 procent. Beide banken bleken vrijdag op een lijst van 29 grote banken te staan die in de toekomst aan scherpere kapitaaleisen moeten voldoen.

Vertrouwensstemming
Investeerders waren in afwachting van de stemming in het Griekse parlement later op de avond over het lot van premier George Papandreou. Ook als hij die overleeft kan hij besluiten met de oppositie een regering van nationale eenheid te vormen.

De euro was vrijdagavond 1,3770 dollar waard, tegen 1,3750 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,4 procent tot 94,45 dollar.

Gerelateerde artikelen