Beurs31 aug '12 22:17

Wall Street houdt hoop op stimulering

Auteur: Anne-Greet Haars

De effectenbeurzen op Wall Street zijn vrijdag met winst gesloten. Beleggers houden hoop op nieuwe steunmaatregelen van de Amerikaanse en Europese centrale banken.

Fed-voorzitter Ben Bernanke kondigde in Jackson Hole weliswaar geen concrete stimuleringsmaatregelen aan, maar liet wel duidelijk weten dat de Fed in actie komt als de economische situatie daarom vraagt.

Index
De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent hoger op 13.090,84 punten. De brede S&P 500-index steeg 0,5 procent tot 1406,58 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,6 procent tot 3066,96 punten.

Ben Bernanke
In zijn toespraak op de jaarlijkse conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole benadrukte Bernanke dat de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt zorgwekkend blijft. Economen concludeerden daaruit dat de Fed met nieuwe stimuleringsmaatregelen komt als de arbeidsmarkt verder achteruitgaat. De beslissing daarover kan worden genomen bij de volgende beleidsvergadering van de centrale bankiers, halverwege september.

"Hij had niet veel duidelijker kunnen stellen dat hij niet tevreden is met de economie en de werkloosheid en dat hij bereid is actie te ondernemen'', zei een Amerikaanse beleggingsstrateeg over Bernanke tegen persbureau Reuters.

Positieve berichten
De handel werd vrijdag gesteund door positieve berichten over de Amerikaanse economie. Zo nam het consumentenvertrouwen deze maand harder toe dan verwacht. Ook de stijging van de fabrieksorders in juli overtrof de verwachtingen.

Intel
De Dow Jones werd aangevoerd door chipmaker Intel, creditcardmaatschappij American Express en softwaregigant Microsoft. Zij wonnen circa 2 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met bijna 2 procent tot 96,39 dollar. Oliemaatschappijen Chevron en ConocoPhillips wonnen ruim 1 procent.

Valuta
De euro werd vrijdagavond voor 1,2580 dollar verhandeld, tegen 1,2590 dollar aan het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.

Gerelateerde artikelen