Beurs3 mei '16 20:02Aangepast op 3 mei '16 20:23

'Investeringsmaatschappij Value8 sjoemelt met winstcijfers'

Auteur: Judith Laanen

Value8, de investeringsmaatschappij waar Peter Paul de Vries topman is, stelt de zaken mooier voor dan ze zijn. Dat schrijft financieel analist Roel Gooskens op de website Follow The Money.

Value8-topman Peter Paul de Vries in de barbiersstoel. Foto ANP
Value8-topman Peter Paul de Vries in de barbiersstoel. Foto ANP

Onafhankelijk analist Gooskens schrijft dat bezittingen van de investeringsmaatschappij te hoog gewaardeerd en ten onrechte bij de winst opgeteld zouden zijn. De winst bestaat volgens de analist voor meer dan 100 procent uit het "opwaarderen van deelnemingen" van Value8, die wel en niet beursgenoteerd zijn. "Elk jaar wordt de waarde van de deelneming vastgesteld op basis van beurskoersen, de waarde van soortgelijke bedrijven of een discounted cashflow model."

 

In de resultaatrekeningen moeten volgens Gooskens alleen resultaten zitten die ook gerealiseerd zijn. De accountant, die betaald wordt door Value8, kreeg vorig jaar 260.000 euro om zijn goedkeurende verklaring te verlenen, zegt Gooskens. "'Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt'."

'Accountant Value8 interpreteert boekhoudregels erg vrij'
"De accountant interpreteert de boekhoudregels erg vrij", zegt Gooskens. De analist wil zelf geen oordeel vellen, maar laat dat over aan toezichthouders zoals de AFM en de klachtencommissie van de accountantsorganisatie. Zij zouden zich mogen uitspreken over de waardering van activa door bedrijven, vindt Gooskens.

Value8: wij zijn gezond
Value8-topman Peter Paul de Vries zegt tegen BNR dat de beweringen van Gooskens "duidelijk niet" kloppen. "Gooskens zegt dat je pas de winst mag nemen en mag herwaarderen als je verkoopt, maar zo werken de boekhoudregels niet."

 

De Vries noemt één bedrijf dat in het eerste jaar "flink drukte", en "daar gaat de kost voor de baat uit." Volgens De Vries doet Gooskens het tevens voorkomen alsof Value8 een traditioneel private equity-bedrijf is, terwijl zijn bedrijf een "holding is die bedrijven probeert te bouwen, groeien en winstgevend te laten maken", legt de topman uit.

Het aandeel van Value8 lag vanmiddag 7 procent lager.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen