Beurs2 nov '11 18:05Aangepast op 2 nov '11 18:39

Amerikaans banenrapport zet beurzen hoger

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen zijn woensdag in de plus gesloten. Een positief Amerikaans banenrapport deed beleggers even de zorgen over het Griekse referendumplan vergeten.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent hoger op 298,21 punten.

De MidKap-index noteerde onveranderd op 466,65 punten.

De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt, die dinsdag fors moesten inleveren, stegen tot 2,3 procent.

Banencijfer
Uit cijfers van loonstrookverwerker ADP bleek dat het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven in oktober sterker dan verwacht is toegenomen. Daarnaast werd het banencijfer over september opwaarts bijgesteld.

Het ADP-banenrapport vormt een goede vooruitblik op het het officiële banencijfer dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Referendum
Beleggers wachtten in spanning op een ontmoeting die de Griekse premier George Papandreou heeft met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Papandreou kreeg dinsdagnacht steun van zijn voltallige ministersploeg voor zijn plan om een referendum te houden over de Europese noodsteun. Frankrijk en Duitsland leken aan te sturen op uitstel van de uitbetaling van de volgende tranche noodhulp aan Griekenland zolang het land niet de gemaakte afspraken naleeft.

Schrik
De beurzen schrokken eerder op de dag even van een bericht dat het Europese noodfonds EFSF een obligatieveiling heeft uitgesteld. De veiling werd uitgesteld vanwege de slechte marktomstandigheden.

De stemming kwam ook wat onder druk te staan nadat bleek dat de activiteit in de Duitse industrie in oktober voor het eerst in bijna 2 jaar is gekrompen. In de gehele eurozone toonde de bedrijvigheid in de industrie ook krimp.

Herstel
In Amsterdam waren beleggers niet tevreden over de omzetcijfers van automatiseerder Logica. Het aandeel werd 7,75 procent lager gezet en was daarmee de grootste daler in de MidKap.

In de AEX verloor chipmachinemaker ASML 0,4 procent na een adviesverlaging door Deutsche Bank. De financiële fondsen Aegon en ING waren de grootste stijgers met winsten van 5,8 en 5,6 procent.

De euro toonde ook herstel en was 1,3770 dollar waard tegen 1,3685 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 92,88 dollar per vat en Brentolie werd 0,8 procent duurder.

Gerelateerde artikelen