Beurs18 jul '12 11:30Aangepast op 18 jul '12 13:30

Update | Spies: Verhuurverbod voor huisjesmelkers

Auteur: Mijke Hurkx

Huurhuizen mogen niet langer de melkkoe zijn voor pandjesbazen. Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om huisjesmelkers een verhuurverbod op te leggen, aldus minister Spies van Binnenlandse Zaken.

Minister Spies wil daarmee problemen uitbannen zoals opgepropte Oost-Europeanen en wietplantages in kwetsbare buurten. De maatregelen moeten leiden tot een beter leer-, leef- en woonklimaat in de wijken, schrijft Spies woensdag aan de Tweede Kamer. Een woordvoerder van de minister bevestigde woensdag berichtgeving hierover in dagblad Trouw.

De malafide huiseigenaar krijgt niet direct een verhuurverbod opgelegd. Hij krijgt eerst een boete. Helpt dat niet, dan kan een slechte verhuurder het beheer van een pand uit handen worden genomen. Als laatste middel zou er een verhuurverbod kunnen komen voor alle gebouwen van een malafide verhuurder.

Woninginvesteringszone
Naast het huurverbod gaat het dan onder meer om de invoering van een woninginvesteringszone. Dat houdt in dat welwillende bewoners andere buurtbewoners kunnen dwingen om huizen, buitenruimte of straten te onderhouden. Ook het omvormen van een woning in twee of meer woningen wordt aangepakt.

Rotterdamwet
Het gaat hier om een verruiming van de zogeheten Rotterdamwet, een wet die onder meer mogelijk maakt om een inkomenseis te stellen voor bepaalde wijken. Toen deze wet werd ingevoerd, is afgesproken om die na 5 jaar te evalueren.

Herman Stapelkamp is griffier van de commissie Wonen en Ruimtelijke Ordening in Rotterdam en is voor een verhuurverbod. "De vier grote steden liggen op één lijn als het gata om de aanpak tegen huisjesmelkers. Er zijn nu een aantal instrumenten die nog niet voldoende zijn om het uitbatrsprobleem goed aan te pakken. Instrumenten die er nu al zijn, zijn bijvoorbeeld dwangsommen en bestuurlijke boetes."

Onderdeel van bredere aanpak
Het pakket maatregelen maakt deel uit van een bredere aanpak door het kabinet van achterstandswijken onder meer in het onderwijs. Zo wordt geld vrijgemaakt om het taalniveau van peuterleidsters omhoog te brengen, zodat taalachterstanden bij kinderen al op jonge leeftijd worden aangepakt. Ook wordt op verzoek van de gemeente Rotterdam onderzocht of het mogelijk is om jongeren verplicht naar school te laten gaan tot ze een diploma hebben of 23 jaar zijn.

Alle nieuwe voorstellen moeten nog nader worden uitgewerkt door het ministerie. Spies hoopt het wetsvoorstel begin volgend jaar naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.

Gerelateerde artikelen