Beurs5 sep '12 17:55

AEX sluit licht hoger

Auteur: Harmen Simon Teunis

De beurzen hebben zich woensdag niet kunnen bevrijden uit de greep van de komende beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank.

Beleggers waren passief in afwachting van de plannen die het ECB-bestuur waarschijnlijk donderdag presenteert om de eurocrisis verder te lijf te gaan.

De verwachtingen zijn hooggespannen sinds Draghi eind juli zei dat hij er alles aan wil doen om de euro te redden. Er is al veel gespeculeerd over mogelijke ingrepen op de obligatiemarkt, maar er heerst verdeeldheid binnen het ECB-bestuur over onder meer de vraag hoe ver het mandaat van de centrale bank reikt.

De belangrijkste graadmeters lieten aan het einde van de handelsdag een gemengd beeld zien. In Amsterdam sloot de AEX-index 0,1 procent hoger op 328,83 punten. De Midkap daalde 0,2 procent tot 503,55 punten. De hoofdindices in Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 0,5 en 0,2 procent, die in Londen zakte 0,3 procent.

Recessie in eurozone
Een tegenvallend cijfer over de dienstensector in de eurozone drukte op het sentiment. De sector kromp in augustus voor de zevende maand op rij. Volgens de onderzoekers van Markit breidt de economische crisis zich steeds meer uit en zal de eurozone in het derde kwartaal in een recessie belanden.

ING
In de AEX klom ING 1,5 procent. De bank en verzekeraar heeft zijn belang in het Amerikaanse Capital One verkocht voor 2,4 miljard euro. De verkoop levert een boekwinst op van 300 miljoen euro. Telecomconcern KPN zakte 2,8 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

BP
Olieconcern BP verloor in Londen 2,9 procent. Het Amerikaanse ministerie van Justitie beticht het Britse bedrijf van grove nalatigheid en opzettelijk wangedrag tijdens de olieramp in de Golf van Mexico in april 2010. Die heeft BP al vele miljarden aan schadevergoedingen gekost.

Euro
De euro was 1,2605 dollar waard, tegen 1,2560 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

Olie
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 95,18 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder: 113,63 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen