Beurs21 sep '11 10:25Aangepast op 21 sep '11 11:12

Daling huizenprijzen versnelt in augustus

Auteur: BNR Webredactie

De prijs van bestaande koopwoningen is in augustus weer gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Met 2,8 procent was de daling opnieuw sterker dan voorgaande maanden.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In de voorgaande maanden mei, juni en juli daalden de prijzen met respectievelijk 1,8 procent, 1,9 procent en 2,3 procent ten opzichte van dezelfde maanden in 2010.

Minder volume
In augustus werden circa 10.000 bestaande koopwoningen verkocht, 4 procent minder dan een jaar eerder. De verkopen in de eerste acht maanden kwamen uit op in totaal ruim 78.000 woningen. Dat is bijna 5 procent minder dan dezelfde periode in 2010.

Alle woningtypen waren in augustus goedkoper dan een jaar eerder. Vrijstaande woningen daalden met 4,5 procent het meest in prijs, tussenwoningen met 2,1 procent het minst.

Zeeland duurder
In nagenoeg alle provincies waren de prijzen lager. De sterkste prijsdalingen waren in Limburg en Gelderland (ruim 5 procent). Alleen in Zeeland waren de prijzen hoger (1,7 procent).

Het effect van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting, waartoe het kabinet in juli besloot, wordt volgens het CBS op zijn vroegst zichtbaar in de cijfers over september en oktober.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen