Beurs30 jun '11 23:11

Aandelen voor dummies: instappen of niet?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Fukushima, Griekenland en een hoge olieprijs stemden het eerste half jaar de beurzen negatief. Maar er is ook goed nieuws: aandelen zijn namelijk historisch goedkoop. Door een combinatie van dalende beurskoersen en stijgende bedrijfswinsten kan het aantrekkelijk zijn om juist nu in te stappen. Goed idee of juist niet?

De AEX denderde het beursjaar in met 354 punten. Donderdagavond, bijna een half jaar later, stond op de borden een puntenaantal van 340. Een negatief rendement dus.
Schommelende beurs
"Beurshandelaren zijn onrustig", zegt Jeroen Vetter, managing partner van beleggingsmaatschappij Capital Guards. "Financiële markten worden van dag tot dag geregeerd door angst, niet door de realiteit. Dat de beurzen afgelopen weken zo schommelden, kwam door de onduidelijke situatie rondom Griekenland."
Vooruitblik
Nu we op één dag na precies op de helft zijn, blikken we natuurlijk graag even vooruit op de tweede helft van dit jaar. Volgens Jeroen Vetter wordt vooral juli een spannende maand: "Met name de komende drie weken worden cruciaal. Als de situatie met Griekenland verkeerd uitpakt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben."
Positief
Beleggen blijft natuurlijk toch een beetje gokken. Ronald Doeswijk, senior beleggingstrateeg van Robeco, verwacht de komende tijden in ieder geval nog geen economische meevallers maar hij blijft positief. "Later in het jaar verwacht ik dat het inflatierisico kleiner is. De economie zal blijven doorgroeien en de zorgen van beleggers zullen verdwijnen", zei hij.
Klik rechts voor een bijdrage van Maud Schreurs over de voor- en nadelen van de huidige aandelenmarkt.

Gerelateerde artikelen