Beurs7 dec '11 21:57Aangepast op 7 dec '11 22:21

Wall Street nerveus

Auteur: BNR Webredactie

Beleggers op Wall Street zijn woensdag nerveus over de uitkomst van de eurotop die donderdag en vrijdag plaatsvindt.

De hooggespannen verwachtingen over een daadkrachtig bestrijdingsplan voor de schuldencrisis werden enigszins getemperd door een Duitse regeringsfunctionaris.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 12.196,37 punten. De S&P 500-index steeg 0,2 procent tot 1261,01 punten en de Nasdaq eindigde onveranderd op 2649,21 punten.

"Nooit eerder heeft Europa zo'n invloed gehad op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Wall Street zal amper bewegen totdat de schuldencrisis is opgelost", zei een handelaar in New York.

Pessimisme
Woensdag waarschuwde een Duitse regeringsfunctionaris dat Berlijn steeds pessimistischer wordt over het slagen van de top. Franse functionarissen zeiden in een reactie dat de Duitse en Franse leiders net zo lang zullen onderhandelen totdat er een "krachtig" plan op tafel ligt.

"Er is wat twijfel over hoeveel de top zal opleveren", zei een beleggingsstrateeg van Haverford Trust. "Toch kun je niet negeren dat er ruimte is voor een flinke opleving van de beurzen als er oplossingen komen waarin de markten vertrouwen."

ECB
Beleggers waren ook in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag. Naar verwachting verlaagt de ECB de rente voor de tweede maand op rij, deze keer met 25 basispunten tot 1 procent.

Marktkenners gaan ervan uit dat de ECB ook met nieuwe steunmaatregelen komt voor de bankensector. De centrale bank bood banken sinds 2009 al een paar keer de gelegenheid zo veel als ze wilden te lenen voor een jaar. Met dergelijke stappen wil de ECB een nieuwe kredietcrisis vermijden.

Banken
Banken deden het relatief goed met winsten tot 1,3 procent voor Bank of America en JPMorgan Chase. Citigroup viel uit de toon met een verlies van 1 procent nadat de bank had aangekondigd 4500 banen te zullen schrappen.

Caterpillar
De fabrikant van zware vrachtwagens en graafmachines Caterpillar was de sterkste daler in de Dow met een verlies van 1,7 procent. Aluminiumproducent Alcoa (min 0,7 procent) behoorde ook tot de sterkste dalers.

Gerelateerde artikelen