Beurs19 sep '11 18:24

Financiële aandelen weer de pineut

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen leverden maandag weer eens fors in. De hardste klappen vielen bij de aandelen van financiële instellingen.

De AEX sloot 2,5 procent lager op 274,63 punten. De MidKap-index daalde 2,3 procent tot 468,26 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs verloren 2 tot 3 procent.

ING was de grootste daler in de AEX (-7,6 procent). Verzekeraar Aegon volgde met een verlies van 6,4 procent. In de MidKap zakten SNS Reaal en Delta Lloyd respectievelijk 6,4 en 3,9 procent.

Griekenland

Er heerst onzekerheid over de vraag of Griekenland het volgende deel van een pakket noodsteun zal ontvangen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vindt dat de Griekse regering meer maatregelen moet nemen om het begrotingstekort te verlagen.

Griekenland moet bijvoorbeeld het innen van belastingen verbeteren in plaats van alleen maar de belastingen te verhogen.

VS

Beleggers wachtten verder op de beleidsvergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. Het bestuur van de Fed voert dinsdag en woensdag periodiek overleg. Mogelijk komt het met nieuwe steunmaatregelen voor de economie.

ArcelorMittal daalde 4,8 procent. Het staalconcern liet samen met het Amerikaanse Peabody Energy weten het gezamenlijke overnamebod op het Australische kolenbedrijf Macarthur Coal te verlengen tot 14 oktober.

Het aandeel Swedish Automobile sloot 2,2 procent hoger. De rechtbank in Göteborg kondigde aan het hoger beroep van Saab in behandeling te nemen. De rechters gaan nu de komende dagen naar de levensvatbaarheid van de noodlijdende Zweedse autofabrikant kijken.

Euro, olie

De euro was 1,3635 dollar waard tegen 1,3790 dollar aan het eind van de beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,4 procent tot 85,80 dollar per vat. Een vat Brentolie werd ook 2,4 procent goedkoper tot 109,55 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen