Beurs15 jun '11 06:11

EU-ministers komen er nog niet uit

Auteur: Thijs Baas

De EU-ministers van Financiën zijn het tijdens een crisisberaad gisteravond in Brussel nog niet eens geworden over de aanpak van de Griekse schulden. Nederland wil alleen instemmen met nieuwe steun als banken, verzekeraars en pensioensfondsen meebetalen.

Maar daar heeft Minister de Jager nog niet genoeg medestanders voor. Een vervolgbijeenkomst is al een dag uitgesteld, wat aangeeft hoe moeilijk het is om tot overeenstemming te komen. Met de Europese Centrale Bank (ECB) valt nog wel te praten over een vrijwillige bijdrage van banken en institutionele beleggers. Aangezien financiële instellingen daarmee hun eigen liquiditeit - vrijwillig - verlagen, is de kans echter klein dat dat ervan komt.
Als het aan Nederland en Duitsland ligt zullen institutionele beleggers van de 80 tot 105 miljard euro die de EU en het IMF extra aan Griekenland willen lenen ongeveer 30 procent voor hun rekening nemen.
Noord-Europese landen hebben eigenlijk heel veel baat bij het 'falen' van de Zuid-Europese landen. Dat zegt Esther-Mirjam Sent, hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in BNR Aan de Slag. De lage stand van de euro is goed voor de Europese handelspositie. Het dédain waarmee nu het financiële wanbeleid in landen als Griekenland en Portugal wordt veroordeeld vindt ze daarom hypocriet.
De hele Griekse economie moet volgens Sent op orde worden gebracht. Dat kan alleen door veel meer te exporteren en minder te gaan importeren. Ook moeten de loonkosten omlaag. Maar het goede nieuws is dat er in het land nog wel degelijk ruimte blijkt te zijn voor de noodzakelijke, ingrijpende maatregelen.
Klik op de audiobutton rechts voor de bijdrage van BNR-correspondent Stefan de Vries vanuit Brussel en FD-correspondente Martine Wolzak vanuit Athene en het economenpanel van BNR Aan de Slag.

Gerelateerde artikelen