Beurs15 jun '11 13:41

Toezicht DNB op banken kan duidelijker

Auteur: Jorn Lucas

De Nederlandsche Bank (DNB) behoort tot de middenmoot waar het gaat om de mate van transparantie van toezicht op banken. Volgens DNB is tijdens de financiële crisis duidelijk geworden dat publiek en politiek meer inzicht willen hebben in het toezicht dat DNB houdt op financiële instellingen.

"Transparant toezicht gaat gepaard met verschillende voordelen. Het vergroot de legitimiteit van de toezichthouder en maakt het mogelijk om rekenschap af te leggen. Dit helpt de onafhankelijkheid van de toezichthouder te waarborgen", aldus DNB na eigen onderzoek onder 24 toezichthouders.
Noorwegen scoort het best
DNB en haar collega's zijn middels een vragenlijst langs de lat gegaan, op basis van vijf verschillende onderdelen, zoals de politieke of economische transparantie. De maximale score in de mate van transparantie was voor de Noorse toezichthouder, met een score van 12,75 punten. De Zwitserse FINMA eindigde als laatste met 6,25 punten en zou dus het minst transparant zijn.
DNB behaalde een score van 9,25 en is daarmee even open als de centrale banken van Ierland en Italië. "Het blijkt lastig te zijn om factoren te identificeren die de verschillen tussen toezichthouders kunnen verklaren. Zo blijkt het voor de totale transparantie niet uit te maken of de toezichthouder ook belast is met monetair beleid.''
Spanje en Brazilië goed
Hoewel geen enkele toezichthouder overall de maximale score haalt, gebeurt dat op de onderdelen wel. Zo is de Spaanse centrale bank politiek gezien het meest doorzichtig, bij economische transparantie presteert de Braziliaanse centrale bank bijvoorbeeld het best. Verder werd de openheid van onder meer de toezichthouder van Japan, Australië en Canada gemeten.

Gerelateerde artikelen