Beurs2 dec '11 12:03

Beurzen Europa zetten opmars voort

Auteur: BNR Webredactie

De opmars op de Europese beurzen van donderdag wordt vrijdag voortgezet. Beleggers hopen op een sterk Amerikaans banenrapport en op daadkrachtige crisismaatregelen van de Europese politiek.

"Er komt weer meer geloof in de markt", constateerde handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

"Richting de EU-top van volgende week worden de contouren van de crisisplannen steeds duidelijker. Duitsland pakt het probleem bij de kern aan, door op een begrotingsunie aan te sturen. Het is misschien een lange weg, maar het is wel de juiste weg. Het systeem moet gezonder worden.''

AEX hoger
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,6 procent hoger op 301,78 punten. De MidKap-index steeg ook 1,6 procent tot 459,32 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen 1,4 procent.

Ondanks dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de hoop op een snelle oplossing voor de eurocrisis vrijdag probeerde te temperen, rekenen beleggers erop dat de Europese leiders tijdens de top op 9 december met concrete maatregelen zullen komen om de crisis te bezweren.

Unie versterken
Merkel liet in de Bondsdag weten dat de crisis niet van de ene op de andere dag kan worden opgelost. Het streven is om de economische en monetaire unie te versterken, zei Merkel. Volgens haar wordt de noodzaak van een fiscale unie inmiddels breed gedragen. Ze liet verder weten tegen eurobonds te blijven.

De Franse president Nicolas Sarkozy liet eerder al weten dat Frankrijk en Duitsland zich samen zullen inzetten voor een nieuw Europees verdrag. Dat moet zorgen voor meer begrotingsdiscipline. Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy komen maandag met een concept voor de hervorming van de muntunie.

Euro noteerde 1,3482 dollar
De euro was 1,3482 dollar waard, tegen 1,3460 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 100,70 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent duurder.

Gerelateerde artikelen