Beurs1 dec '11 17:49

Beurzen Europa zakken weer weg [update]

Auteur: BNR Webredactie

De beurzen in Europa zijn donderdag lager gesloten. Na de sterke rally op woensdag namen beleggers weer gas terug.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent lager op 296,97 punten. De MidKap-index zakte 1,2 procent tot 452,05 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,9 procent.

Recordrente
Beleggers hielden nauwlettend de obligatiemarkten in de gaten. Spanje slaagde erin 3,75 miljard euro op te halen met de verkoop van obligaties. Het Zuid-Europese land moest wel de hoogste rente in 14 jaar tijd betalen om de leningen te slijten.

Ook Frankrijk ging naar de markt, en haalde ruim 4 miljard euro op. De Fransen betaalden voor de leningen zelfs een lagere rente dan voorheen. Volgens marktpartijen was er ruim voldoende vraag naar de Spaanse en Franse obligaties.

TNT Express sterkste stijger
Pakketbezorger TNT Express was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 4,2 procent. Volgens handelaren werd er gespeculeerd op een ophanden zijnde overname van het bedrijf dan wel een reorganisatie. TNT Express staat onder druk van een paar aandeelhouders om de strategie aan te passen.

Euro noteerde 1,3460 dollar
De euro was 1,3460 dollar waard, tegen 1,3465 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 99,23 dollar per vat en Brentolie zakte 1,7 procent tot 108,61 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen